Rólunk

Mottónk: Harmóniában a természettel!

Küldetésünknek érezzük, hogy olyan családi tangazdaság legyünk, ahol példás körülmények között tartjuk az állatokat, termesztjük növényeinket és éljük mindennapjainkat. A háziállatainkat természetük szerint, tágas legelőre alapozottan tartjuk. Emberkímélő, korszerű technológiát alkalmazunk, és az állatok létfenntartási szükségletén túl (folyamatosan elérhető takarmány, víz és ásványi anyagok) mozgási, szociális igényeiket is teljes mértékben kielégítjük.

Gazdaságunkban és annak határain túl minden nap azért dolgozunk, hogy a hozzánk érkező vendég és látogató tiszta, rendezett, okszerű és barátságos környezetet tapasztaljon, örömöt leljen nálunk töltött idejében. A permakultúrás gazdálkodás elveit követjük. Tanyánkon minél több természet és környezetvédelmi eszközt kívánunk bemutatni, valljuk, hogy gazdálkodásunk eredményét ezzel csak fokozhatjuk. Külterjes állattartó, vegyszermentes és madárbarát gazdaság vagyunk, zéró kibocsájtásra törekszünk!

Számunkra legfontosabb, hogy állataink kiegyensúlyozottak és boldogak legyenek. Ezt természetszerű tartással, szociális igényeik kielégítésével és erőszakmentes bánásmóddal érjük el. Tanyánkon, saját lakóhelyünkön, olyan természetközeli állattartást valósítottunk meg, mely a modern állattartási technológiák használata mellett saját állataink, illetve vendégállataink természetes igényeihez a lehető legközelebb áll. A 25 hektáros fás legelő elegendő életteret biztosít a mozgás-, táplálék-, és szociális igényeik kielégítéséhez. A természetes éllettér által nyújtott feltételeket kiegészítjük olyan technológiai elemekkel, amelyek az állataink kényelmét, többletigényeit szolgálják, mint a meszelt falú futóistálló, fából készült beálló, fagymentes önitató, körbálaetetők, illetve ásványi anyagot tartalmazó nyalósók.

Haszonállataink, mint a ló vagy a szarvasmarha, társas lények. Valljuk, hogy az egyedi tartás nem megfelelő tartásmód számukra, idegrendszerük, magatartásuk megsínyli azt, ezért állatainkat kizárólag csoportos tartási módban tartjuk. Növényevő haszonállatfajaink a természetben a legelőt is megosztják egymással. A ló, a szarvasmarha, a szamár más és más növényfajokat részesít előnyben legelése során, így nem vetélytársai egymásnak. Közös tartásuk ráadásul segíti azt, hogy megfelelő ingerekben részesítsék egymást, ne unatkozzanak, így rossz szokásokat ne vegyenek fel.

 

Bruder Márton
gazdasági agrármérnök
lovaskultúra oktató